Zpravodaj - ročník 2023

 

Zpravodaj je měsíčník pražského seniorátu. Vychází těsně před první nedělí v měsíci, prázdninové číslo pak k první neděli prázdnin.

Duben       Květen       Červen       Červenec a srpen       Leden       Únor       Březen       Září      


 

poslední aktualizace : 1.9.2023; MV

Zpravodaj na září

 

Pro duchovní

Záříjová pastorální konference proběhne 12. září 2023 ve Vinohradském sboru (Korunní 60, Praha 2) od 9.00 do 12.30.
Program letošních pastorálek bude mít trochu nezvyklý formát. SV by rád probral čtyři témata pod vedením facilitátora/supervizora. Oslovili jsme Marka Bártu. Marek je sám farář, konsenior Královéhradeckého seniorátu a také interní supervizor ČCE. Více o něm například zde: https://www.terapiebarta.cz/. Kombinuje tak vnitřní zkušenost s církví a techniky supervize (individuální i skupinové). Zároveň není zatížen pražskými reáliemi a může nabídnout určitý odstup a svobodnější prostředí, než kdyby měl vedení někdo ze seniorátu.

Jaké téma nás čeká v září? Komunikace. Jak spolu komunikujeme? Mezi SV a faráři, mezi SV a sbory? Mezi sebou? SV má nějaké úkoly a cítíme, že nám někdy komunikace hapruje.
Chceme ji nastavit lépe. Tak, aby vyhovovala duchovním i potřebám SV. Měla lidskou tvář a neutopila se v jakési formální či manažerské hlubině. Rádi bychom dali prostor k rozhovoru a třeba i vytvoření kolegiální sítě, ve které je možné říct cokoliv. Vyslat nouzový signál i radovat se z úspěchu. Sdílet ho dál. Kam se debata vydá, zda bude mít konkrétní výstupy, nebo jen naťukne témata, která nás pálí, necháváme na
vlastní dynamice setkání a darů Ducha Svatého.

Ostatní pastorálky budou mít obvyklejší formu a obsah. Na říjnové setkání přijala pozvání Tabita Landová (ETF UK, vedoucí katedry
PT) a představí nám výsledky ankety o konfirmaci. Zváni jsou všichni faráři (i v důchodu), výpomocní kazatelé, kaplani, studenti ETF UK oboru ET.

• Od září začne fungovat pro všechny duchovenské zaměstnance webová aplikace PermWeb, která je určená pro zadávání docházky, žádosti o nepřítomnost (dovolená a neplacené volno), cestovní příkazy a výkazy.
Adresa je: herodes.e-cirkev.cz, více informací a přihlašovací informace všichni dotčení dostali v e-mailu z ústřední kanceláře.

Nové webové stránky stránky seniorátu

Od září by měl být spuštěný nový seniorátní web, najdete jej na obvyklé adrese prazsky-seniorat.evangnet.cz Nový web má trochu
odlišnou filosofii a jeho cílem je zpřístupnit důležitý obsah tak, aby se v něm na první pohled mohli zorientovat faráři i zájemci o dění v seniorátu. Pokud budete hledat informace, které byly na starých stránkách, budou zachovány, pouze se přesunou na novou adresu http://prazsky-seniorat-old.evangnet.cz a nebudou již aktualizovány.
Ještě se omlouváme za případné omyly a chyby. V září budeme obsah ještě dolaďovat. Pokud ale najdete nesrovnalosti, napište
Marice Vojtíškové, bude vděčná za upozornění.

Doufáme, že budete webovky navštěvovat rádi!

Ze seniorátu a církve

• Zasedání Konventu PS proběhne 11. listopadu v Kobylisích. Nejpozději do konce září je nutné zvolit zástupce na konvent, pokyny jak zadat
jména konventuálů najdete v e-mailu, který jste obdrželi v červnu.
• V sobotu, 7. října - seniorátní výlet pro rodiny s dětmi. Půjde se z Benešova do Soběhrd a bude se hrát hra s názvem Po stopách Kiljóna a Machlóna.
• Víkend s církví? Není to moc? Máme za to, že ne, a že víkend 21.-22. října strávíme v sobotu v Poběbradech a v neděli na seniorátním dni.
• V sobotu 21. října - 70 let od první ordinace žen v ČCE. Slavit se bude v Poděbradech. Program je bohatý a skvělý!
• V neděli 22. října - seniorátní den/odpoledne. Místo ještě známé není,ale program ano.
Hostem bude Josef Šlerka, sémiotik, mediální analytik, pedagog, “matador české IT scény” (dle Wiki), v poslední době zabývající
se fenoménem umělé inteligence. A o tom právě bude řeč i následná debata na seniorátním dni. Během přednášky bude zajištěn
program pro děti - menší i větší. Seniorátní den bude nejenom pro děti a dospělé, chceme jej slavit s pražskou mládeží, která by
představila, co dělá a také následně zvolila své nové vedení (SOM).
• Schůze seniorátního výboru bude 20. 9. Pokud chcete, aby SV projednal vaši žádost, pošlete ji týden předem na seniorátní e-mail.

Mládež
• Od 1.října zahájí práci nová seniorátní farářka pro mládež Anna Pokorná.
• 6. - 8. října Celocírkevní sjezd mládeže v Čáslavi. Povzbuďte své mládežníky v účasti.
• 20. - 22.října Seniorátní dny mládeže v Libiši. Hostem bude například poslankyně a členka ČCE Olga Richterová.
Seniorátky se nedělním programem prolnou se seniorátním dnem, při kterém proběhne volba nového SOMu.

Už jste se někdy probudili ze snu?
Matěj Opočenský
Nový král Šalamoun má sen a v tom snu mu Bůh říká: "Žádej, co ti mám dát." (1 Kr 3,5). Hospodin se ptá, co člověk žádá. Nedává to nejlepší dle své božské vůle, ale dává to, o co si mladý král řekne. Je to test? Nebo lest? V prvé řadě je to sen a z toho snu
se mladý panovník probudil jako moudrý a spravedlivý s příslibem bohatství a slávy.
Zdálo se vám něco krásného a po probuzení jste si řekli: škoda, to byl jen sen? 
Noční sny jsou často plné bizarností, zpracovávají naše silné zážitky, nebo říkají i něco o našich temných stránkách, ale také jsou výrazem touhy po autentickém, ryzím, naplněném životě, biblicky řečeno touhou „chodit po Hospodinově stezce“.
Jeden americký biblista Walter Brueggemann uvažuje o církvi jako o místu, kde se má snít, a kde se má umožnit snít. Možná i my máme slyšet to, co slyšel Šalamoun ve snu: žádej, co ti mám dát. Máme přemýšlet o tom, co bychom od Boha chtěli a kam nás to pak může dovést. Sen ještě neznamená realitu, ale realita bez snění není celá. I když Šalamoun dostal víc než o co si řekl, stejně ho to neuchránilo od přešlapů.
Možná právě pro to, že přestal mít sny a přestal přemýšlet, co by od Boha měl ještě žádat, co už nebo ještě nemá, aby chodil po jeho stezkách.
Hospodin, nás ponouká, abychom mu říkali, co bychom chtěli, jakými bychom chtěli být, jakou bychom chtěli mít církev i společnost. Máme být vnímaví i kritičtí k našim vizím a snům, prosit o ně a předkládat je Bohu.
Ať je nový školní rok plný příležitostí snít a proměňovat realitu dle obdržených Božích darů.
Amen

Zpravodaj na léto

 

Pro duchovní

Pastorální konference bude 12. září 2023.

Od září začne nový cyklus pastorálek. Zváni jsou všichni faráři (i v důchodu), výpomocní kazatelé, kaplani, studenti ETF UK oboru ET.

Téma a místo ještě ladíme. Zveřejníme v zářijovém zpravodaji.

 

Ze seniorátu a církve

Na podzim se bude otevírat nový běh kurzu pro výpomocné kazatele, teoretická výuka bude probíhat v Olomouci, přihlašování je možné do 15. září.

Schůze seniorátního výboru bude 20. září. Pokud chcete, aby SV projednal vaši žádost, pošlete ji týden předem na seniorátní e-mail.

V sobotu 7. září bude seniorátní výlet pro rodiny s dětmi se hrou.

V sobotu 21. října v Poděbradech budeme oslavovat 70 let od první ordinace žen v ČCE.

Od pátku 20.října do neděle 22. října bude probíhat seniorátní den mládeže v Libiši.

V neděli 22. října na seniorátky naváže seniorátní den, který proběhne v jednom z nedalekých sborů Pražského seniorátu.

Zasedání Konventu PS proběhne 11. listopadu v Kobylisích.

Nejpozději do konce září je nutné zvolit zástupce na konvent, viz seniorátní web.

Na seniorátních stránkách najdete odkaz na nové webové stránky, které budou spuštěny v září. Jejich obsah bude během prázdnin upravován. V průběhu července přivítáme vaše připomínky (současný web zůstane jako archiv)

 

Mládež

22. října během seniorátní dne proběhne volba nového SOMu. Volby by se měli zúčastnit zástupci všech sborů Pražského seniorátu, i když se u nich mládež zrovna neschází.

Od 1. října zahájí práci nová seniorátní farářka pro mládež Anna Pokorná.

Sjezd mládeže se bude odehrávat v Čáslavi 6. - 8. října v Čáslavi. Povzbuďte své mládežníky v účasti.

 

Mt 28, 16-20 – Dan Heller

Chtěl bych se zastavit u 16. a 17. verše. Nevíme, na kterou horu

v Galileji vzkříšený Ježíš své učedníky pozval. Ale setkali se na správném místě v správný čas. Jedenáct apoštolů ze dvanácti, kteří s ním několik let chodili po celé Palestině, kromě Jidáše, který dobrovolně ukončil svůj život, ho vidí a klanějí se mu. Ale Bible, která je prostá iluzí, konstatuje trpkou pravdu: „Ale někteří pochybovali.“ Je to možné? Je to vůbec možné? Někteří z těch nejpovolanějších ještě stále pochybují? Ve 26. kapitole, 32. verši čteme, že Ježíš se podle svého příslibu zjevil po svém zmrtvýchvstání svým učedníkům v Galileji. Tam, kde Ježíš prožil své dětství a mládí, tam, kde po tři roky svého veřejného působení zvěstoval evangelium, vyučoval zástupy a své učedníky, tam, kde uzdravoval a konal své mocné činy. „Galilea pohanů“ byla pro mnohé Židy pohrdanou oblastí, ale právě zde Ježíš působil a zde se naplnilo prorocké zaslíbení „lid bydlící v temnotách uvidí veliké světlo; světlo vzejde těm, kdo seděli v krajině stínu smrti“ (Mt 4,16; srovnejme s Izajášem 8,23 a 9,1).

Odpovídá to i postupně rostoucímu důrazu v Matoušově evangeliu na to, že evangelium je určeno také pohanům, což vrcholí právě v pověření, poslání, které vzkříšený Kristus svěřuje svým učedníkům. Když učedníci viděli Ježíše, „klaněli se“ mu. Nejenom, že Ježíše poznali, ale uvěřili, že vstal z mrtvých

a uctívali jej. Ostatně to nebylo první setkání s jejich Mistrem po jeho vzkříšení z mrtvých a můžeme si připomenout nevěřícího, resp. lépe uvěřivšího Tomáše, který u toho napoprvé shodou okolností nebyl. A tentokrát jich pochybovalo více. Dodatek sedmnáctého verše „ale někteří pochybovali“ nám sděluje, že k víře patří i pochybnosti. Dokonce pochybnosti těch, u kterých by to nikdo nečekal. Pochybnosti těch úplně nejbližších. Jedenácti apoštolů. Asi to je dokonce tak, že váhání, kolísání a nerozhodnost jsou nejspíše součástí zápasu každého Kristova učedníka. Do Jeho církve nepatří jenom ti, kdo mají ve všem jasno a o ničem už nepochybují. Naopak. Patří do ní i pochybující. Patříme do ní i my, ačkoli jsme někdy pochybující. Ptáme se možná: „Má to všechno vůbec cenu? Nenalháváme si něco?“ Apoštol Pavel napsal ve svém dopise do korintského sboru: „Jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná. A klamná je i vaše víra, a my jsme odhaleni jako lživí svědkové o Bohu. Nebyl-li Kristus vzkříšen, je naše víra marná. Máme-li naději v Kristu jen pro tento život, jsme nejubožejší ze všech lidí!“ I my ve svých občasných pochybnostech potřebujeme slyšet Ježíšovo slovo. On je Pánem všeho a je nám přítomný v každém čase: „Jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku.“

 

 

Zpravodaj na červen

 

Pro duchovní

Červnová „pastorálka“ bude výjezdní, a to v Soběhrdech od pondělí 12. června do úterý 13. června Začne v pondělí v 18:00 a oficiální ukončení bude v úterý cca ve 13:00, bude ale možné zůstat neformálně déle. Účastníky prosíme, aby si s sebou vzali spacáky, jídlo bude zajištěné. Hostem bude Zdeněk Vojtíšek, religionista a vydavatel časopisu Dingir.

Hledáme tým organizátorů na příští rok, jeho velikost je libovolná. Hlaste se Matějovi Opočenskému!

 

Ze seniorátu a církve

Přihlašovat se můžete na rekreaci seniorů v Chotěboři, která bude v termínu 17. - 25. června. Přihlašovat se můžete u Mirči Strádala: abejas1@seznam.cz

V Kavárně a knihkupectví Samsa, Praha 1, Vodičkova 30. probíhá výstava biblických ilustrací Zdeňka Šorma.

Na podzim se bude otevírat nový běh kurzu pro výpomocné kazatele, teoretická výuka bude probíhat v Olomouci, přihlašování je možné do 15. září.

Braničtí zvou zájemce na sborovou dovolenou v Jáchymově v termínu 12.-19. srpna. Další informace naleznete na stránkách sboru.

V neděli 22. října bude seniorátní den, zapište si jej do kalendáře a bude nově spojen se seniorátními dny mládeže.

Připomínáme také snahu vytvořit seniorátní skupinu učitelů/ek nedělní školy. V případě zájmu se hlaste u Lenky Ridzoňové.

Seniorátní shromáždění Jeronýmovy Jednoty se bude konat 14. června od 18:00 na Vinohradech.

Poslední schůze seniorátního výboru v tomto školním roce bude 7. června. Pokud chcete aby SV projednal vaši žádost, pošlete ji týden před jednáním na seniorátní mail.

 

Mládež

Na podzim tohoto roku proběhne volba nového SOMu. Připomínáme, že by se volby měli zúčastnit zástupci všech sborů pražského seniorátu, i když se u nich mládež zrovna neschází. Je to také impuls jak o mládeži mluvit a jak zapojit jednotlivce z řad mládeže do seniorátního mládežnického společenství.

Od nového školního roku pak zahájí práci nová seniorátní farářka pro mládež Anna Pokorná. • V červnu je naplánovaná neformální grilovačka, a to 23. června.

O prázdninách nabízí týdenní pobyt Letní akce IV. – Čtyři akce stačí, drahoušku. Více informací naleznete na FB SOMu.

 

Nikodém – David Balcar

Nikodém přichází za Ježíšem: "Mistře, víme, že jsi učitel, který přišel od Boha. Neboť nikdo nemůže činit ta znamení, která činíš ty, není-li Bůh s ním." Za minulého režimu by asi žádný soudný člověk při takové noční návštěvě nepochyboval, co Nikodém myslí oním "my víme". Neřekl bych, že myslí nějaké grémium. Myslím spíš, že schovává. Nejen pod rouškou noci, ale také za neurčité množné číslo. Za hlas jakési beztvaré (církevní) veřejnosti. Nemá odvahu mluvit za sebe, a tak chce vést hovor na obecné rovině - "my víme", "říká se", "lidé si přejí", "veřejné mínění si žádá", "národ cítí že" apod. Ježíš do rozhovoru s Nikodémem vstupuje, ale odpovídá jiným směrem: "Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo znovu, nemůže spatřit království Boží." Slyším v tom: Nikodéme – už nebuď divákem, přestaň hodnotit. Přestaňte vy, za koho mluvíš, probírat jaký je který hráč, ale jděte do hry, přímo na hřiště. Přestaňte si povídat o tom, jaká je která herečka, ale jděte na jeviště života. Nejde o znamení, která já činím, jde o tebe. Změna od základu, jako když se narodí člověk. Přicházejí i dnes "Nikodémové" (také skryti třeba v davu kolem svatby nebo pohřbu.) A často začínají pochvalou. „Pěkný jste to měl pane faráři. To já když slyšel kdysi, kdesi ….to byla hrůza,“ hodnotí shlédnuté divadlo jednoho herce. Ježíš zve diváky a hodnotitele ke změně. Nikodém dům Božího království dosud zkoumal okem znalce zvenku. Teď doufá, že by mu Ježíš mohl ukázat, jak to vypadá uvnitř. Jenže Ježíš jde ještě o krok dál: „Ne, já nechystám prohlídku, pojď sem normálně bydlet, která postel bude tvoje?“ Pane Bože, církev je plná neustálého pozorování a hodnocení, povídání o tom, kdo jaký je, jestli mluvil dobře nebo nezajímavě, jestli to tam mají dobrý nebo špatný…. Víme, že tvoje církev nemá být divadlo, ale domov, přístav, příbytek. Prosíme, aby byla. Amen

 

 

Zpravodaj na květen

 

PRO DUCHOVNÍ

• „Pastorálka“ v květnu se bude odehrávat v Dejvickém sboru (Dr. Zikmunda Wintra 746). Sejdeme se v úterý 9. května od 9 hodin.

• Hostem bude Zuzana Marie Kostićová (mayistka a religionistka), tématem bude „Náboženství v nových médiích: Internet, počítačové hry a virtuální světy“

Červnová pastorálka bude výjezdní, od pondělí 12. června do úterý 13. června. Sejdeme se v Soběhrdech

Hledáme tým organizátorů na příští rok, jeho velikost je libovolná. Hlaste se Matějovi Opočenskému!

ZE SENIORÁTU A CÍRKVE

• Chceme ustavit seniorátní odbor pro práci s dětmi. Hledáme několik zástupců ze sborů seniorátu, které by taková práce těšila. Pište Lence Ridzoňové, lenka.ridzonova@email.cz

V aktuální, 4. sborové zásilce, najdete nové Zásady komunikace ČCE.

Do 31. května je možné podávat žádosti o dary či půjčky z Jeronýmovy jednoty na rok 2024, podat projektové žádosti DARP a včasné projekty.

Pokud se váš sbor nachází ve finanční tísni, je možné žádat o podporu ze seniorátního solidárního fondu. Žádosti pište na prazsky-seniorat@evangnet.cz. Informace najdete na

seniorátních stránkách sekce hospodaření.

• Díky laskavosti sboru Žižkov I. budeme pokračovat s výdejem jídel ve vnitrobloku Prokopovy 4. Pokud uznáte, že by byla vhodná polévka nebo čaj ještě v květnu, uvařte ji.

Při výdeji polévek pomáhá Tadeáš Beran ( 731 192 037)

Hledáme ochotného řidiče (stačí sk. B), který by odvezl seniory na pobyt do Chotěboře.

Bylo spuštěno přihlašování na Noc kostelů 2. června 2023, jejím tématem je „křest“. Zapojit se můžete i připraveným tématem výročí vydání Komenského Labyrintu, viz https://

situcitelu.cz/noc-kostelu/

V neděli 22. října bude seniorátní den, zapište si jej do kalendáře a bude nově spojen se seniorátními dny mládeže.

Poslední dvě schůze seniorátního výboru v tomto školním roce budou

11. května a 7. června. Pokud chcete aby SV projednal vaši žádost, pošlete ji týden před jednáním na seniorátní e-mail.

MLÁDEŽ

Můžete se zaregistrovat k odběru nového newsletteru na webu prazska-mladez.evangnet.cz.

Květnovou akcí SOMu bude Kolem nebo polem, pro ty, kteří rádi šlapají do pedálů, nebo chodí po krajině. Termín je na konci května, 26. – 28. května 2023.

SALÁR, TALÁR, SYNODNÍ SENIOR – Tomáš Fendrych

Presbyter, konfirmand, Jeronýmova Jednota, Hlavní dar lásky, Jubilejní toleranční dar.

Jistě těm slovům rozumíte.

Na našem výročním sborovém shromáždění navrhl jeden mladší bratr, známý neotřelými nápady, abychom pro „salár“ našli nějaké označení srozumitelné i pro lidi, kteří v církvi nevyrostli, třeba by to pomohlo zvýšit obětavost členů sboru. (Mimochodem, v ústředním letáku „5% a hlavu vzhůru“ se slovo salár vůbec nevyskytuje!) Jak myslíte, že to s návrhem onoho bratra dopadlo?

Ovšemže byl přehlasován.

Jak by to asi dopadlo ve vašem sboru? Proč tak usilovně lpíme na oněch bizarních a zastaralých slovech? Jistě, kdo jim nerozumí, může se zeptat zkušenějších. Ono se ale už dnes může stát, že ani onen dotazovaný nezná přesnou odpověď. Proč na tom tedy tolik lpíme?

Možná proto, že ještě nedávno, do 70. let, jsme my evangelíci měli Bibli jako celek jen v archaickém kralickém překladu?

Možná protože za dobu totality jsme si nechali vnutit roli komických exotů, které nechává společnost dožít v jejich kostelích.

Možná že po pádu komunismu jsme „oprávněně“ očekávali, že lidé hladoví po víře se pohrnou do našich kostelů a naše podivná mluva bude pro ně jedním ze znaků toho, že vstoupili do Boží obce, že začínají nový život. To se pochopitelně nestalo a možná proto jsme se tak trochu natruc obklopili vozovou hradbou slov a za ní střežíme svá tajemství…

Ach jo. Co s tím uděláme? Já totiž stejně věřím tomu, že ve stoletém stromku ČCE zdravá míza proudí odspodu, a že snad některé sborové shromáždění, konvent či synod s nějakou maličkou změnou přijdou a ona se pomalu ujme.


Zpravodaj na duben

 

PRO DUCHOVNÍ

• „Pastorálka“ v dubnu mění místo, tentokrát nás dvakrát za sebou pohostí v Dejvickém sboru (Dr. Zikmunda Wintra 746). Sejdeme se v úterý 11. dubna od 9:00.

• Hostem bude Pavol Bargár, který bude mluvit o mezidenominační misii.

ZE SENIORÁTU A CÍRKVE

Děkujeme všem sborům, které vyplnily evidenční dotazníky! Termín vyplnění hospodářských dotazníků je konec března.

Slib členů dozorčí rady střediska Diakonie ČCE Praha proběhne 2. dubna od 19:30 u Martina ve zdi.

Jarní setkání kurátorů proběhne v sobotu 15. dubna na Vinohradech. Jedním z bodů programu bude předávání zkušeností začínajícím či mírně pokročilým kurátorům/kám.

• Co jsme se o sobě dozvěděli? Aneb do třetice o našich sborech. Takhle se bude jmenovat jarní seniorátní konference a seznámíme se při ní s výsledky rozvojových plánů. Sejdeme se 20. dubna v Kobylisích, od 18:00.

• Rádi bychom podpořili v pražském seniorátu práci s dětmi. Mohli bychom uspořádat např. výlet pro rodiny, podzimní setkání učitelů nedělních škol a případně i mezisborové setkání dětí. Proto chceme ustavit seniorátní odbor pro práci s dětmi.

Hledáme několik zástupců ze sborů seniorátu, které by taková práce těšila. Prosíme, přihlaste se sami nebo to navrhněte aktivním lidem ve sboru. Ozývejte se Lence Ridzoňové, jarovské farářce, na e-mail: lenka.ridzonova@email.cz

• Díky laskavosti sboru Žižkov I. budeme pokračovat s výdejem jídel v prostoru vnitrobloku žižkovského sboru (ul. Prokopova 4).

V této souvislosti prodloužíme výdej polévek do konce dubna (středeční termíny). Pokud uznáte, že by byla vhodná polévka ještě v květnu, bude fajn, když ji připravíte. Totéž platí o čaji. Nově při výdeji polévek pomáhá Tadeáš Beran (M: 731 192 037)

• Bylo spuštěno přihlašování na letošní akci Noc kostelů 2. června 2023, jejím tématem je „křest“. Zapojit se můžete i Vy.

MLÁDEŽ

• Můžete se zaregistrovat k odběru nového newsletteru na webu prazska-mladez.evangnet.cz.

Mládežnické Velikonoce na Jarově. Víkendové velikonoční soustředění pro mládež i další zájemce zakončené nedělními bohoslužbami. Cílem akce je přístupnou formou informovat a nadchnout účastníky pro oslavu velikonočních svátků.

Konfinauti, neboli víkendovka pro mladší mládež (ve věku cca 13-16 let) bude na Hvozdnici v termínu 28. - 30. dubna

MODLITBA PRO VELIKONOČNÍ NEDĚLI

Náš Bože,

děkujeme Ti za život, za smysl, který našim životům dáváš. Děkujeme Ti také za to, že k našim uším dorazila tak podivuhodná a na první poslech tak nepravděpodobná zpráva o vzkříšení Ježíše Krista.

Na první poslech nevíme, jak si s ní poradit. Ale dochází nám, že kdyby nebyl Kristus vzkříšen, tak by to znamenalo vítězství manipulace, cynismu, nenávisti,útlaku, zastrašování, strachu ze smrti, bezútěšnosti a zoufalství všech Ježíšových blízkých.

Ale Kristus byl vzkříšen, tomu jsme uvěřili, tak vyznáváme a ve světle nedělního rána vnímáme světové události i svoje vlastní životy jinak.

Ježíši Kriste, setkáváme se ve světle Tvé přítomnosti, setkáváme se s Tebou. Prosíme, proměňuj nás ve svém Duchu, vysvobozuj nás od zlého, dodej nám odvahu a veď nás spolu dál.

Amen

Přílohy