Scénář

 

jedné polévkové středy

poslední aktualizace : 13.1.2014; ZS

 

Popis scénáře dle Petra Špirka

 

1) NÁKUP SUROVIN (2 hodiny)
Dopoledne proběhl nákup surovin. Vždy byl připraven recept, který se ovšem často operativně měnil, a to podle momentální cenové situace. Pokud byly levné brambory, vařila se bramborová polévka. Pokud byla v akci smetana, dělala se kulajda, atd...

 

2) VAŘENÍ (cca 4-5 hodin)
Po poledni se sešli dobrovolní kuchaři pod vedením bývalých bezdomovců Pavla Kuchty (nomen omen!) a Veroniky Horváthové. Ti převzali suroviny a začali vařit. Na počátku je hodně škrábání, čištění, takže se vždy uplatnili ještě další dobrovolníci.


3) TRANSPORT (30 minut)
Okolo páté hodiny se začalo balit. Hrnec se zatáhl potravinářskou fólií, aby polévka nebryndala v autě, do tašky se daly nakrájené chleby, naběračka a plastové nádobí (ano, vydávalo se do plastových misek a rozdávaly se plastové lžíce, jinak by to nešlo). Pokud byly pytle s oblečením, přibíraly se s sebou.
Po půl šesté jsme ze Strašnic vyráželi k nádraží. Tou dobou je dopravní špička, takže necelých 5 kilometrů jsme zpravidla jeli 25 minut.


4) VÝDEJ (20 minut)
V šest hodin vystupujeme z automobilu, kde už nás čekají dva tři aktivnější bezdomovci, kteří spontánně pomáhají vydávat a udržovat pořádek. Parkujeme na modré zóně hned u služebny městské policie na rohu u Washingtonovy ulice. 3 minuty legálně, dalších 20 minut přetahujeme bez parkovací karty, ale nikdy nebyl žádný problém. V parku už je dlouhá fronta, která začíná u "naší lavičky". Pánové i dámy čekají klidně a spořádaně. (Výjimečně se objevovali provokatéři nebo opilci, ale nikdy jsme se nesetkali s žádnou násilností). Každý dostane do plastové nádoby porci polévky a dva kusy chleba. Plnohodnotná večeře.


5) KONEC (60 minut)
Po výdeji se odnese prázdný hrnec do auta, odveze zpět do kuchyně, umyje se a je připraven na další týden. Možná by se hrnec mohl rovnou vozit do dalšího zapojeného sboru...


Shrnutí podle Magdy Marešové:

1. vybrat si středu, která vyhovuje zúčastněným

volné termíny

viz tabulka v úvodním článku

2.

polévka (říjen-březen) nebo chleby (duben-září)

musí být hotová/é k vyzvednutí v 17:30

 

3.

odvoz a od 18:00 výdej

4.

cca 19:30 odvoz hrnce na polévky do sboru, který vaří následující týden

(předávku je třeba domluvit předem)